Όταν το ζητούμενο είναι να μαγειρεύεις γρήγορα και οικονομικά, τότε η χύτρα ταχύτητα είναι μονόδρομος. Είναι η μόνη λύση για να περιορίσεις τον χρόνο μαγειρέματος, αλλά και για να μειώσεις σημαντικά την ενέργεια που καταναλώνεις για το μαγείρεμα, είτε πρόκειται για ηλεκτρικό ρεύμα είτε για αέριο.

Δες, παρακάτω, όλα όσα μπορείς να κερδίσεις με μία χύτρα ταχύτητας στην κουζίνα σου.

Εξοικονόμηση χρόνου

Οι χύτρες ταχύτητας μειώνουν εντυπωσιακά τον χρόνο μαγειρέματος σε σχέση με τον συμβατικό τρόπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υψηλή πίεση που συσσωρεύεται στην ερμητικά κλειστή χύτρα ταχύτητας αυξάνει το σημείο βρασμού του νερού. Έτσι, μπορείς να μαγειρέψεις σε υψηλές θερμοκρασίες από 110°C έως 116°C και να εξοικονομήσεις έως και 70% του χρόνου σου.

Παράλληλα πετυχαίνεις εξοικονόμηση ενέργειας και μειώνεις τους λογαριασμούς ρεύματος. Οι χύτρες ταχύτητας καταναλώνουν ενέργεια πιο αποτελεσματικά από ότι οι συμβατικές κατσαρόλες. Ως αποτέλεσμα αυτού ο χρόνος μαγειρέματος μικραίνει και η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά 50%.

Το φαγητό έχει υψηλότερη θρεπτική αξία

Το αποτέλεσμα της παρασκευής του φαγητού σε μια χύτρα ταχύτητας που έχει αφαιρεθεί το οξυγόνο, προσφέρει περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία σε λιγότερο χρόνο.

Περισσότερη ευελιξία με μαγείρεμα σε κάθε τύπο εστίας

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα που «αποκτάς» με μία χύτρα ταχύτητας είναι ότι δεν έχεις περιορισμό ως προς την εστία που χρησιμοποιείς. Γιατί οι χύτρες ταχύτητας μπορούν να λειτουργήσουν το ίδιο αποδοτικά σε όλες τις εστίες, κεραμικές, επαγωγικές, γκαζιού, ή εμαγιέ. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις από τη σχετική ένδειξη στον πάτο του σκεύους, όπου και αναφέρεται ξεκάθαρα ο τύπος εστιών που υποστηρίζει. Επομένως, αν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείς, για παράδειγμα, εστίες εμαγιέ και αύριο θέλεις να αναβαθμίσεις σε κεραμικές ή επαγωγικές, δεν χρειάζεται να δώσεις επιπλέον χρήματα για να αλλάξεις και σκεύος. Αυτό θα πει ευελιξία!

Αναγνώρισε εύκολα το στάδιο βρασμού για βέλτιστα αποτελέσματα

Οι περισσότερες χύτρες ταχύτητας διαθέτουν δύο ρυθμίσεις. Μία ρύθμιση για τρόφιμα όπως λαχανικά και μία για κρέατα και κατεψυγμένα τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος μαγειρέματος με χύτρα ταχύτητας μπορεί να είναι έως και 3 φορές μικρότερος σε σύγκριση με το μαγείρεμα σε συμβατική κατσαρόλα και μπορείς εύκολα να προσαρμόσεις τον χρόνο μαγειρέματος με βάση την εκάστοτε συνταγή.

Κάθε χύτρα έχει το δικό της σύστημα ένδειξης μαγειρέματος ή και στάδιο βρασμού. Για παράδειγμα, οι χύτρες της Fissler χρησιμοποιούν βαλβίδα μαγειρέματος με σύστημα ενδείξεων που μοιάζουν με έγχρωμα δαχτυλίδια. Επιπρόσθετα μπορείς να αξιοποιήσεις τις ρυθμίσεις μαγειρέματος για εξαιρετικά «απαλό» ή γρήγορο μαγείρεμα. Με άλλα λόγια, με μία χύτρα ταχύτητας έχεις τον απόλυτο έλεγχο στο μαγείρεμα, πράγμα που σημαίνει βέλτιστα αποτελέσματα σε κάθε συνταγή!

Εργονομία και ασφάλεια

Οι σύγχρονες χύτρες ταχύτητας είναι πολύ πιο ασφαλείς σε σχέση με το παρελθόν. Αρχικά, διαθέτουν μια εργονομική λαβή με άνοιγμα για ασφαλή χειρισμό, ακόμα και με υγρά ή λαδωμένα χέρια.

Αν έχεις προλάβει κάποια από τις παλιές χύτρες, έως και μία 10ετία πριν, ίσως να θυμάσαι τη μαμά ή τη γιαγιά να πιέζει το πλήκτρο (στη λαβή) με το χέρι για να απελευθερωθεί ο ατμός. Εκτός από κουραστικό, το να πιέζεις με το χέρι το πλήκτρο στη λαβή, ήταν και επικίνδυνο. Αυτό δεν συμβαίνει με τις σύγχρονες χύτρες, γιατί  είναι εξοπλισμένες με απλή και εύκολη λειτουργία εκτόνωσης του ατμού, ώστε να ελέγχεις με ακρίβεια την απελευθέρωσή του.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφορα είδη κλείστρων ώστε η τοποθέτηση του καπακιού να είναι εύκολη και ασφαλής. Ενδεικτικά, η χύτρα ταχύτητας Tefal ClipsoMinute Perfect διαθέτει ειδικό κλείστρο για άνοιγμα και κλείσιμο με το ένα χέρι. Άλλες προτάσεις διαθέτουν χρωματική ένδειξη στη λαβή, που διασφαλίζει ότι το καπάκι έχει κλείσει με ασφάλεια. Τότε μόνο μπορεί να αρχίσει να δημιουργείται πίεση.

Χύτρα ταχύτητας, ένας «σύμμαχος» στην κουζίνα

Η χύτρα είναι μια επένδυση που συμφέρει απόλυτα στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, κάνοντας «πράσινο» το μαγείρεμα, μειώνοντας το κόστος, τον χρόνο και τον κόπο για το νοικοκυριό.

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνεται σωστή συντήρηση της χύτρας σας.

Στο κατάστημα μας κάνουμε δωρεάν έλεγχο σωστής λειτουργίας της χύτρας σας και θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία ανταλλακτικών και αναλώσιμων, όπως λάστιχα, βαλβίδες και χειρολαβές.